Laat je zien in werk

Nieuwe Koers is een project gestart voor mensen die na een ongeluk opnieuw aan het werk willen. Wij worden hierbij ondersteund door de Vereniging van Mensen met Brandwonden

Brandwonden zetten je leven op zijn kop.

Na een ongeluk krijg je te maken met revalidatie en moet je verwerken wat er is gebeurd.  Dit kost tijd, moed en energie. Elke dag weer opnieuw om je leven weer op de rit te krijgen.
En dan komt het moment dat je weer aan het werk wilt. Het is niet vanzelfsprekend dat je je oude baan weer kunt oppakken. Daarbij komt vaak dat je werkgever niet weet hoe om te gaan met de nieuwe situatie. Door het ongeluk word je ziek gemeld. Om daarna te zorgen dat je een uitkering mag houden moet je aan regels voldoen. Een van die regels is dat je weer je best doet om aan het werk te gaan. Maar hoe?
Hierbij kun je via het project “Laat je zien in werk” geholpen worden.

Door Nieuwe Koers en de Vereniging van Mensen met Brandwonden is een traject op maat ontwikkeld. Wij helpen mensen met brandwonden die na een ongeluk weer aan het werk willen. Wij doen dit samen met jou. Jij hebt de regie over jouw traject. Wij beschikken over contacten met  werkgevers, en ook leren en werken behoort tot de mogelijkheden. Je trajectbegeleider blijft je ondersteunen gedurende het traject naar werk en, in overleg met jou, ook tijdens werk.

Door de betrokkenheid van de Vereniging van Mensen met Brandwonden kun je de training ”Aan het werk met brandwonden” volgen. Hierin leer je hoe je met littekens om kan gaan op een manier die voor jou prettig is. De training is in een groep met andere mensen met brandwonden maar kan ook individueel zijn. De training wordt gegeven door Stefanie Michelis. Zij heeft als kind brandwonden opgelopen en is lid van de Vereniging van Mensen met Brandwonden. Stefanie heeft een opleiding tot coach en counselor gevolgd. Zij weet uit eigen ervaring waar je tegen aan kunt lopen als je met littekens op zoek gaat naar werk. En hoe het is om te werken  met de gevolgen van brandwonden.

Daarnaast levert de Vereniging van Mensen met Brandwonden ervaringskennis over de potentiele hindernissen bij de terugkeer naar werk evenals ervaringstips. Het unieke aan dit samenwerkingsverband is dat de reintegratiedeskundigen bekend zijn met de gevolgen en de uitdagingen na het krijgen van brandwonden, zodat de kandidaat niet uitgebreid zijn verhaal opnieuw aan een vreemde hoeft te vertellen. De betrokken professional is door het samenwerkingstraject reeds getraind door een ervaringskundige van de Vereniging!

Je kunt ook van ons traject gebruik maken als je terug kan keren bij je werkgever. Wij bieden dan coaching voor jou en je werkgever zodat er ruimte en tijd ontstaat om een goede terugkeer naar je oude functie mogelijk te maken.

Onze begeleiding wordt betaald door het UWV of de verzekeraar. Voor vrijblijvende informatie kun je contact met ons opnemen.

Het is leuk om te vertellen dat we inmiddels een aantal mensen geholpen hebben binnen het project. Hieronder een paar van hun verhalen:

Frank zit inmiddels helemaal op zijn plek in zijn baan als technisch helpdeskmedewerker bij KPN Innight. Hij kon door zijn Necrotiserende Fasciitis, wat vergelijkbaar is met brandwonden, zijn arm niet goed gebruiken. Hierdoor kon hij maar gedeeltelijk werken, en had hij ook last van concentratieproblemen en psychische klachten. Samen met zijn re-integratieconsulent heeft hij onderzocht wat hij zou willen gaan doen. Vervolgens zijn ze op zoek gegaan naar een werkervaringsplaats, zodat hij weer aan het arbeidsproces kon wennen. Toen hij er klaar voor was, heeft zijn consulent hem geholpen met solliciteren, met als resultaat een leuke baan! (Zie voor het verhaal van Frank ook het artikel in Letselschadenews juli 2016)

Wiard heeft tijdens zijn werk als elektromonteur brandwonden opgelopen aan zijn gezicht en handen. Het werk van elektromonteur kan hij niet meer uitvoeren. Samen met hem heeft zijn re-integratieconsulent gezocht naar alternatieve beroepen, die hij leuk vindt, maar die ook passen bij zijn beperkingen. Het werk mag niet te vies of te stoffig zijn. Uit deze zoektocht kwam het beroep van technisch tekenaar. Zijn eigen werkgever was bereid hem op kantoor werkervaring met 2D-tekenen op te laten doen. Samen met Wiard en zijn werkgever is binnen het bedrijf verder gekeken naar andere mogelijkheden waar hij zijn kennis en interesses kan gebruiken. Er is speciaal voor Wiard intern een functie gecreëerd voor kwaliteitscontroleur van de technische installaties. Hier wordt hij momenteel voor ingewerkt, zodat hij toch bij zijn eigen werkgever kan blijven werken.